Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) „Élőhelyvédelem, -helyreállítás, élettelen természeti értékek védelme, vonalas létesítmények természetkárosító hatásának mérséklése” tárgyú konstrukció támogatásával megvalósítani kívánt rekonstrukciós beruházások e speciális élőhelyek helyreállítását célozzák.
A Pro Vértes Közalapítvány és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által beadott "Élőhely-rekonstrukciós beruházások a Vértesi Natúrparkban II." című projekt finanszírozása az Európai Unió Kohéziós Alapból és hazai központi költségvetésből történik vissza nem térítendő támogatás formájában.

A Zámolyi-medence a Vértes hegység változatos morfológiájú vonulatának déli előterében helyezkedik el. A medence közepén létesített zámolyi víztározót 1971-ben a Pátkai tározóval együtt helyezték üzembe. Kialakításuk elsődleges célja az ország második legnagyobb természetes tavának, a Velencei-tó vízszintjének szabályozása volt. A tározóban vissza lehet tartani a vízbő időszakok felesleges vizeit, csökkenthetők az árhullámok, ezzel elkerülhető a Velencei-tó túltöltődése, illetve nyáron a tározott víz leeresztésével mérsékelhető a tóban keletkező vízhiány. A tározó jelenlegi állapotában azonban nem tudja biztosítani a rajta áthaladó víz szennyeződésének maradéktalan ülepítését, szűrését, és ártalmatlanítását. Továbbá a tározó üzemeltetése során jelenleg nem biztosíthatók maradéktalanul a természetvédelmi szempontok, ezért a mesterséges tavon megtelepedő védett és fokozottan védett, ill. közösségi jelentőségű fajok a vízingadozások következtében gyakran károsodnak, fészkeik, vagy fiókáik elpusztulhatnak. A tervezett beruházások ezeknek a problémáknak az enyhítését célozzák. A projekt legfőbb célkitűzése, hogy a Zámolyi-medencében korábban megvalósított, a természetvédelmi szempontokat többnyire nélkülöző korábbi élőhely-átalakító beruházásokat (víztározó, erdősítések) az Európai Unió természetvédelmi célkitűzéseivel összhangba hozza, azaz jobb ökológiai állapot alakuljon ki.
A projekttől az alábbi főbb eredményeket várjuk el:

  • A Zámolyi-tározó osztógátjának megépítésével a felső részéből történő víz leeresztés lassításával stabilizálható a védett növény és állatfajok állománya, javul a terület ökológiai állapota. A területről történő lassú vízleeresztés, az élővilág természetes életciklusához alkalmazkodik, és az így kialakuló kedvező állapotú élőhely biztosítja az élőlények szaporodó és táplálkozó helyét, emiatt a biodiverzitás növekszik.
  • A felső tározótér lassú és időszakos teljes leürítése lehetővé teszi, hogy természetvédelmi kezeléssel, (legeltetés, kaszálás, nádvágás), a képződött biomassza tömeg eltávolítható legyen a területről, így a természetes szervesanyag felhalmozódás, az eutrofizáció lassítható. 
  • A megépülő osztógát csökkenti a Zámolyi-tározó nagy völgyzárógátját érintő romboló hullámzást.
  •  A Császár-víz bal parti depóniájából történő részbeni mederfeltöltéssel megszűnik a környező területekre gyakorolt erős szívó hatás, a sekélyebb meder legeltetésre, ill. a térségre jellemző növény és állatfajok megtelepedésére alkalmasabbá válik.
  •  A meliorációs árkok betöltésével megszűnik azok szárító hatása is, ezáltal a kialakuló üdébb élőhelymozaikok változatos növény és állatvilágának köszönhetően növekszik a biodiverzitás, és azok a továbbiakban már nem gátolják a speciális élőhelyfenntartó természetgazdálkodási tevékenységet sem. 
  • ​A Kenderesi-árok és a Burján-víz alsó szakaszának jó állapotba helyezésével a lefolyás biztosítható.
  • A sikertelen erdőtelepítések rehabilitációjával a terület természeti értéke jelentősen növekszik, és egyúttal megvalósíthatóvá válik a természetvédelmi kezelés is.

 A tervezett ismeretterjesztő tevékenységek a természetvédelmi munka társadalmi ismertségét és elismertségét fokozzák. A természeti értékek védelme iránti elkötelezettség, a társadalmi tudatosság szintje emelkedik.
2012. augusztus 24. került sor a "Élőhely-rekonstrukciós beruházások a Vértesi Natúrparkban II." című projekt előkészítő szakaszára vonatkozó támogatási szerződés aláírására.


Hírek

  • Karrierlehetőség a Pro Vértesnél 2024.04.12.

    Kedves Olvasóink!   Két új pozíció nyílt meg a Pro Vértesnél, amelyekre keressük leendő munkatársainkat. Mezőgazdasági és állattenyésztési adminisztrációs munkatárs A Pro Vértes egy regionális jelentőségű, több, mint 30 éves múltra visszanyúló,...

  • 1.a Esőkertek 2024.04.11.

    Elve – a természetben lejátszódó vízmegtartó folyamatok kialakítása kerti léptékben. Az ESŐKERT egy sekély mélyedésű speciális talajszerkezetű (!) kertrészlet amelyet mélyen gyökerező növények díszítenek, szintenként eltérő vízigényben. Az esőkert...

Aktuális programok

23
ápr.
Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár Oroszlány ​​​​​​​2840 Oroszlány, Szent Borbála tér 1.

27
ápr.
MÓR, LAMBERG KASTÉLY PARKJA

Programnaptár